Popis pamětního odznaku:

Ústředním motivem medaile je chodský pes v límcové rozlišovací nášivce používané na uniformách čs. armády první republiky. Chodský pes byl znakem hraničářských pluků, které obsazovaly opevnění. Na bocích medaile jsou vyobrazeny hraniční patníky s nápisem „ČS“. Ve spodním půlkruhu a na horní části jsou ztvárněny lipové ratolesti.

Pamětní medaile se oproti prvnímu ročníku bude lišit v použitém nápisu označující německý název kopce Bouda čili Baudenkoppe, roce konání, číselném označení symbolizujícím 19. hraničářský pluk, který Dělostřeleckou tvrz Bouda obsazoval, použité povrchové úpravě a dalšími jemnými změnami ve zpracování.

Stuha pochodu:

Skládá se z pěti barev. Barvy červené třešňové – barva rozlišovacích límcových nášivek hraničářských pluků, Olivové – barva uniforem čs. prvorepublikové armády a barev pochodu: černé značící tmu v podzemí, bílé značící zimní období a šedé – beton pevností. Zpracování stuhy bude rozdílné od stuhy pochodu v roce 2017.